Physique Question #2620
Darren Gough (Genre: mâle, Àge: 29 années) de Vancouver, AVANT JÉSUS CHRIST sur 3 mars 2005 demande:
Vous faites frapper jamais le dessus d'une bouteille en verre de jus avec votre poing. Il fait un bruit fendant très fort. Ce n'est pas le couvercle, et vous ne devez pas le frapper qui dur. Vous pouvez tourner la bouteille vers le haut du côté frappez vers le bas le côté de verre de la bouteille et elle fera le même bruit. Cependant, elle ne fera plus ce bruit fendant après que la bouteille ait été ouverte et rescellée, ou avec une bouteille en plastique. L'essayer ! Je pense qu'elle a quelque chose faire avec la fermeture sous-vide mais je ne suis pas sûr. Pouvez-vous expliquer ceci ?
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La réponse
Cameron Ford, Academic Advisor, SFU Chemistry Department
répondu le 28 novembre 2009
Indeed the vacuum inside the juice bottle is the key to the explanation of this phenomenon. The lids of vacuum sealed bottles and jars have the ability to flex in or out, depending on the quality of the seal. You can always tell if the seal has been broken on a jar or bottle, if the centre of the metal lid rises up in a dome shape. It should be indented, held in a concave shape by the vacuum inside the bottle. Anyone who has done home canning has had the experience of hearing the tops of jars snap as they bend inwards while cooling. This is caused by a vacuum forming inside the jar as the hot air above the contents cools. When the juice bottle is hit from the bottom, the liquid contents of the bottle moves slightly, compressing the air at the top of the juice, or pushing on the metal lid. This causes the metal vacuum indicator top to flex in and out which is what makes the noise we hear. It does not matter which end of the bottle you hit, the lid still flexes making the noise.
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